Burnout


Burnout is een extreme vorm van vermoeidheid veroorzaakt door aanhoudende stress. Het manifesteert zichzelf mentaal, emotioneel en fysiek, en vaak komt burnout voort uit werk.

Deze toestand kan zich ontwikkelen bij iedereen en komt vaak voor bij mensen die veel van zichzelf eisen, lange uren werken en zich zo goed mogelijk willen bewijzen. Vaak worden de eerste symptomen van een burnout genegeerd en ontkend, maar het is belangrijk om zo snel mogelijk aandacht te besteden aan de symptomen van een burnout.

De diagnose van een burn-out wordt gesteld aan de hand van vier criteria. Herken jij ze?

  • Je hebt last van drie van de volgende klachten: slecht slapen, vermoeidheid, prikkelbaar, emotioneel, piekeren, opgejaagd voelen, slechte concentratie en vergeetachtigheid.
  • Je voelt je machteloos en ziet niet meer hoe je problemen moet oplossen. Het voelt alsof je grip verliest.
  • Eén van de belangrijke dingen in je leven staat op een lager pitje. Denk hierbij aan het moeder zijn, een goede werknemer zijn of een goede partner zijn.
  • Je hebt geen psychiatrische aandoening, zoals een depressie.

Wat kun je doen om een mogelijke burnout te vermijden of ermee om te gaan?
Neem een beetje afstand van je mobiele telefoon, sociale media, enzovoort. Doe aan lichaamsbeweging. Zorg voor voldoende slaap. Neem voldoende pauzes tijdens het werk. Neem vrije tijd en/of ga op vakantie. Verminder het gebruik van alcohol en cafeïne. Eet gezond. Leer nee te zeggen. Praat met vrienden, familie of zoek professionele hulp.


Sign in to leave a comment